Skärpning!

Nu har jag bestämt att det får bli skärpning. Man kan inte kalla sig biolog och miljövän och hålla på som jag gör.  Hädanefter är det krav och så lite palmolja som möjligt som gäller. När jag läser om regskogsskövlingen på Borneo får jag ont i magen och skäms så otroligt mycket över mänskligheten. Mest Holland faktiskt, världens tredje största importör av palmolja efter Indien och Kina, det är bara sjukt.
Det är ju inte alls svårt att läsa på innehållsförpackningarna faktiskt. Visst, palmoljan gömmer sig ibland bakom termen "vegetabiliskt fett/olja" men man kan då försöka hitta produkter som har rasp-, oliv- eller annan olja istället. Har läst att E471, Ethylhexyl Palmitate och andra Palmitate som ofta finns i hudvård/schampoo osv är palmolja så det kan man ju strunta i att köpa! Mättade fetter kan vara palmolja så då kan man hellre köpa omättade. För att sammanfatta så är det följande produkter man kan se upp lite extra med:

-Tvål
-Tandkräm
-Choklad
-Kex/Kakor
-Chips
-Smink
-Hudvård
-Schampoo
-Glass
-Buljong
-Påssåser/soppor
-Djurfoder
-Margarin
-Färdig mat

Nu kanske man får nån mer att tänka efter, hoppas det!

Resan närmar sig med stormsteg, mindre än två veckor kvar! Känner mig lite stressad över uppsatsen men det tänker jag lägga undan för att kunna njuta av bad, snorkling, djungeltrekking osv. Längtar otroligt mycket efter värmen och att få träffa människor från andra länder och uppleva annan kultur. Var ett bra tag sen nu man levde backpacker-livet så det ska bli otroligt skönt att vara så där fri. Tack vare mitt stipendium (!) känner jag att jag verkligen kan göra allt som jag vill, nu ska jag inte snåla för jag vill verkligen se regnskog och allt annat häftigt som Borneo har att erbjuda.

Tror vi kommer ta upp vår gamla resdagbok - mumintrollen så om ni undrar hur vi har det på resan kan ni kolla där!

RSS 2.0